Ruitertherapie

De specialiteit van Veramente Fysiotherapie is het behandelen en begeleiden van ruiters die hun houding te paard willen verbeteren en- of lichamelijke klachten hebben tijdens het rijden.

Introductie ´Aanspanning vanuit ontspanning´
Hoe vaak heb je als ruiter wel niet gehoord dat je je benen stiller moet houden je hakken moet uit drukken en je tenen naar binnen moet draaien? Heb je er ooit wel eens over nagedacht  je hakken naar buiten te draaien in plaats van je tenen naar binnen? Voor het zicht is het resultaat hetzelfde maar voor de spiergroepen is er een wezenlijk verschil. Wanneer de tenen naar binnen worden gedraaid ontstaat er spanning in de liezen en in de heupen. Bij het naar buiten draaien van de hakken open je de heupgewrichten, haal je de spanning van de liezen af en is er mogelijkheid tot het ontspannen van de bilspieren. Door het ontspannen van de bilspieren is het mogelijk dieper te zitten. Wat is dan eigenlijk ‘stil zitten’, ‘rechtop zitten’, ‘diep zitten’ en nog meer van deze loze kreten? Hoe kan je als ruiter weten hoe je dit lichaamsgevoel moet inzetten als het je nooit stap voor stap is uitgelegd? We verwachten van ons paard dat het vanuit ontspanning de juiste spieren aanspant maar hoe kan dit als wij dit zelf niet kunnen voelen? Tijdens de Ruitertherapie leer je zelf vanuit ontspanning de juiste ‘ruiter spieren’ aan te spannen. Daarnaast is het ook mogelijk om te leren hoe je met grondwerk je paard kunt trainen om jou als ruiter beter te kunnen dragen.

Doelen van de Ruitertherapie
Vergroot de kwaliteit van je bewegingen en train jezelf en je paard duurzaam
– Vergroot je rijplezier door meer succeservaringen te beleven voor zowel jezelf als je paard
– Vergroot het inzicht over je eigen houding
– Vergroot wederzijds vertrouwen en plezier

Zijn onderstaande punten herkenbaar voor je?
– mijn paard brengt zijn gewicht te veel op de voorhand
– mijn paard trekt mij hierdoor mee naar voren
– mijn paard is niet voorwaarts
– mijn paard reageert niet snel genoeg op mijn hulpen
– mijn paard houd zijn rug vast
– mijn paard draagt zijn gewicht niet op de achterhand
– mijn paard kan niet verzamelen
– mijn paard steekt continu zijn hoofd omhoog
– mijn paard buigt niet fijn rechts of linksom
– de spierontwikkeling is links en rechts niet gelijk
– de rug van mijn paard oogt eerder hol en slap dan bol en sterk

Maar wil je liever dit?
– de voorhand van mijn paard is licht en vrij om te bewegen
– mijn paard draagt zijn gewicht met name op de achterhand
– hierdoor kan ik in balans op zijn rug zitten
– ik kan zonder hulp van de teugels in balans op mijn paard zitten
– mijn paard beweegt soepel door zijn hele lijf tijdens het rijden
– mijn paard buigt zowel linksom als rechtsom even soepel
– het hoofd van mijn paard is ontspannen en laag gedurende het rijden
– mijn paard reageert direct op mijn hulpen, sterker nog ik kan mijn hulpen steeds kleiner aanbieden voor hetzelfde resultaat
– de spierontwikkeling van mijn paard is gelijkmatig
– mijn paard ontwikkeld de juiste spieren om mij als ruiter te kunnen dragen

Door het inzetten van de juiste lichaamstaal tijdens het rijden en door het beoefenen van versterkende grondoefeningen met je paard kan je werken aan bovenstaande punten.

Producten

´Body Awareness te paard´
De workshop body awareness te paard vind plaats op lokatie.
Het programma:
– Theorie houding te paard
– body awareness oefeningen
– praktijk lessen te paard
– 4 uur
– 6 tot 8 ruiters

Kosten:
Deelnemer – €60,00 (theorie, oefeningen en kijken naar de lessen)
Deelnemer incl. praktijkles  – €85,00

Grondwerk ´Wie was er eerder de kip of het ei?´
Door middel van verschillende gymnastiserende grondwerk oefeningen leer je zelf je paard in balans te brengen. Dit gaat je helpen om scheefheden bij jezelf en je paard te voorkomen.
– ontwikkel een gelijkmatige spierontwikkeling bij je paard
– ontwikkel de juiste spieren zodat het paard jou als ruiter kan dragen
– maak je paard zowel links als rechtshandig in voor en achterbenen
– maak stijve benen soepel
– maak zwakke benen sterk
– laat je paard ontspanning ervaren in een lage hoofd hals houding
– leer je paard zowel linksom als rechtsom even makkelijk te buigen
– leer je paard zijn gewicht op de achterbenen te dragen zodat de voorhand vrij kan bewegen
– leer je paard zelfstandig oefeningen echt te voelen en te doen; dit vergemakkelijkt de uitvoering wanneer je op je paard zit!

De kosten zijn €60,00 voor 60 minuten les voor een individuele les. Voor groepen zijn er andere kosten mogelijk, afhankelijk van de duur en de samenstelling.

‘Ruitertherapie Light’
Het light product bied een ‘Ruiter Balans’ training aan. Tijdens deze training leer je het juiste balans te vinden tussen in en ontspanning van de ruiterspieren. De spieren die je nodig hebt tijdens het paardrijden worden getraind en de spieren die vragen om lengte en ontspanning tijdens het paardrijden leer je los te laten door middel van verschillende oefeningen. De oefeningen komen voort uit verschillende vormen van yoga, body awareness, tai chi, pilates, aikido, natural movement, meditatie en visualisatie. Alles wat je leert tijdens deze lessen is praktisch inzetbaar tijdens het paardrijden.

De groep bestaat uit 6 tot 8 ruiters en heeft een duur van 60 minuten. De kosten zijn afhankelijk van de groep en van de hoeveelheid lessen.

‘Ruitertherapie Medium’
Hoe fit ben je zelf eigenlijk? We trainen onze paarden gemiddeld drie keer per week op verschillende manieren om ze fit te houden. Denk aan een lange bosrit, een pittige dressuur les, een intensief spring parcours, nadenkwerk en coördinatie training tijdens grondwerk oefeningen of misschien wel een uur longeren. Het medium product biedt de ruiter-fit training aan. Je besteedt gedurende 6 weken aandacht aan je eigen fitheid. Je werkt aan een persoonlijke doel middels verschillende op elkaar afgestemde kracht-, uithoudingsvermogen-, lenigheid-, coördinatie-, balans en stabiliteitsoefeningen.

De groep bestaat uit 6 tot 8 ruiters en heeft een duur van 60 minuten. De kosten zijn eenmalig €168,75.

‘V.I.P. Ruitertherapie’
Wil je persoonlijke begeleiding waarbij je paard ook betrokken is? Dan kan je kiezen voor V.I.P. Ruitertherapie. Je werkt gedurende 12 weken aan je persoonlijke plan. Het traject bestaat uit een aantal contact momenten in de fysiotherapie praktijk en bij jou op locatie met je paard erbij. Doordat de duur van het traject langer is dan de voorgaande producten en er specifiek gekeken wordt naar de houding op het paard waar je regelmatig op rijd, geven we het lichaam de mogelijkheid om nieuwe technieken eigen te maken en zo een blijvend resultaat te bewerkstelligen. Je krijgt de mogelijkheid vragen te stellen per mail en video’s in te sturen tijdens het traject. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je gemotiveerd bent om dit traject aan te gaan.

 

Voor meer informatie neem gerust contact op 06-22384035